El gas natural es consumeix tal com es troba a la natura

És per això que al llarg camí que hi ha des que s’extreu dels jaciments fins que arriba a les llars als i punts de consum, el gas natural no passa per cap procés de transformació.

El procés des que el gas natural surt de la terra fins que arriba als consumidors, es divideix en tres fases:

  • Gestió dels aprovisionaments
  • Desenvolupament i gestió d’infraestructures
  • Comercialització en el mercat majorista i minorista
Cadena de valor de Nedgia

El procés del gas

Gestió dels aprovisionaments

QXByb3Zpc2lvbmFtaWVudG8gZGUgZ2FzLCBwdWVydG8gZGUgQmFyY2Vsb25h

L’activitat d’aprovisionament consisteix en la compra de gas natural a l’origen. Actualment, el gas natural que es consumeix a Espanya ve d’Algèria (40,6%), Nigèria (15,5%), Qatar (13,2%) i Noruega (9,4%). El 21,3% restant prové d’orígens molt diversos.

Una vegada comprat el gas natural, per traslladar-lo al país destinatari hi ha dues possibilitats: transportar-lo en estat gasós a través de gasoductes subterranis que no alteren l’entorn o bé en estat líquid per via marítima amb vaixells metaners.

El gas natural que hi ha a la natura es troba en estat gasós. El pas a estat líquid es produeix en descendir la temperatura a 160 graus sota zero. En canviar d’estat, el gas natural redueix el seu volum fins a 600 vegades, el que en facilita el transport.

Desenvolupament i gestió de les infraestructures

Aquesta part del procés està afectada per la normativa de regulació. En el procés es diferencien quatre fases, que cobreixen des del seu origen fins a la seva distribució al mercat domèstic comercial.

Regasificació

El gas natural que arriba per mar en estat líquid necessita tornar a estat gasós per ser introduït a la xarxa de distribució. Una vegada arriben a port els vaixells metaners, descarreguen el gas natural liquat en plantes de regasificació que, a través d’un procés exclusivament físic, el tornen al seu estat natural.

Emmagatzematge

Per garantir la disponibilitat de gas natural en moments punta de consum i ajustar l’oferta a la demanda, és necessari disposar de gas natural emmagatzemat. El sistema gasista espanyol disposa de tres instal·lacions d’emmagatzematge subterrani: els antics jaciments de gas natural de Serrablo i Gaviota i l’emmagatzematge de Yela.

Transport

Una vegada que el gas natural és tornat a l’estat gasós, s’introdueix a la xarxa de transport, que es divideix en dos tipus:

  • Xarxa de transport primari: gasoductes amb pressions de disseny superiors a 60 bar.
  • Xarxa de transport secundari: gasoductes amb pressions de disseny d’entre 16 i 60 bar

Distribució

La xarxa de transport està connectada amb les xarxes de distribució, o conjunt de gasoductes amb pressió inferior a 16 bar que porten el gas natural fins als consumidors finals.

Q29uc3RydWNjaW9uIGRlbCBnYXNvZHVjdG9yIGRlIEEgTWFyacOxYQ==

La nostra companyia desenvolupa aquesta activitat a Espanya, Itàlia i Llatinoamèrica. A Espanya, compta amb una xarxa de distribució de 45.000 quilòmetres amb què dóna servei a 5,3 milions de punts de subministraments en més de 1.000 municipis a través de 8 distribuïdores regionals: Nedgia (Madrid i Catalunya), Nedgia Cegas (Comunitat Valenciana), Nedgia Andalusia, Nedgia Castella-la Manxa, Nedgia Castella i Lleó, Nedgia Rioja, Nedgia Navarra i Nedgia Galícia.

Comercialització en el mercat majorista i minorista

QWJ1ZWxhIHkgbmlldGEgY29jaW5hbmRvIGNvbiBnYXMgbmF0dXJhbA==

L’activitat de comercialització consisteix en la venda d’energia al client final. Els consumidors finals poden ser des de llars i negocis, que utilitzen el gas natural com a combustible en calderes d’aigua, calefacció o a la cuina, fins a indústries, que utilitzen el gas com a combustible en els seus processos industrials o com a combustible en flotes de vehicles professionals.

A Espanya, el sector industrial representa el 54% del gas natural consumit i el sector domèstic comercial un 17%. El 29% restant es de dedica a la producció d’energia elèctrica a través de cicles combinats.